Nieuwsbericht

Drie generaties: 50 jaar ervaring bij Kijlstra Personenvervoer

Déan Hofhuis (24 jaar) treedt met haar baan als taxichauffeur bij Kijlstra Personenvervoer in de voetsporen van haar vader en haar opa. Er is veel veranderd, maar de cultuur is nog hetzelfde. “Er hangt hier een goede sfeer”, vertelt Déan enthousiast.

Haar opa Hans Hofhuis (77 jaar) startte in 1972 bij Kijlstra. “Ik heb met drie generaties Kijlstra gewerkt”, vertelt hij trots over zijn loopbaan bij familiebedrijf Kijlstra. Haar vader Freddy (55 jaar) kreeg thuis met de paplepel ingegoten hoe het bij Kijlstra werkt. Het was dan ook geen verrassende keuze dat hij later ook zelf bij het bedrijf aan de slag ging. De beide mannen hebben zelfs nog als collega’s samengewerkt. Dat zijn kleindochter nu ook bij Kijlstra werkt, vindt ‘opa’ zichtbaar mooi.

Hans Hofhuis (links)

Inladen en naar het ziekenhuis

“Toen ik begon deed ik alles”, vertelt Hans. “De taxi, rouwvervoer, maar ook ambulancevervoer. Er zat in die tijd niemand bij de patiënt. De opdracht was: inladen en zo snel mogelijk naar het ziekenhuis.” Later ging Hans op de administratieafdeling werken en in het weekend draaide hij telefoondiensten. Hiervoor nam hij de draagbare mobilofoon, die nu in de vitrinekast prijkt op het kantoor van directeur Personenvervoer Rudy Verwoert, mee naar huis.

Op een rij, kenteken en kleur

Rudy Verwoert herinnert zich de periode dat de beide mannen werkzaam waren bij Kijlstra nog goed. “Hans heeft bij Kijlstra de autoverhuur opgezet. Freddy werkte hier toen in de weekenden. Hij tankte dan zondags de huurauto’s af en zette ze weer klaar,” vertelt Rudy. “Netjes op een rij, op kenteken en op kleur”, lacht Déan. Haar opa beaamt dit. Niet dat het van hem moest, maar hij wou het op de maandagochtend wel graag goed op orde hebben.

Déan (rechts) samen met haar zusje

Een Hofhuis; dat zit wel goed

Ook Déan maakte al jong kennis met het bedrijf. Als klein meisje ging ze op zaterdagen regelmatig mee naar het werk van haar vader. Samen met haar zusje speelde ze dan tussen de auto’s op het terrein. “Je was vroeger een kleine boef bij tante Jannie (redactie: Jannie Kijlstra, de vrouw van  toenmalige directeur Gerben Kijlstra). Je was altijd bij haar in de keuken te vinden om maar snoepjes te krijgen”, zegt Rudy tegen Déan. Toen Déan onlangs solliciteerde hoefde Rudy niet lang na te denken. “Een Hofhuis; dat zit wel goed.”

Een praatje en gezelligheid

De belevenissen van haar vader en opa maken duidelijk dat er vroeger minder regels waren. “Het kon in die tijd gewoon allemaal”, lacht opa Hans. Volgens Rudy is Hans de snelste taxichauffeur ooit bij Kijlstra. De mooie verhalen en ontmoetingen met klanten zijn echter niet aan tijd gebonden. Het is de afwisseling die het werk als taxichauffeur zo mooi maakt”, vindt Déan. “Ik houd van een praatje en gezelligheid, maar er zijn ook mensen die veel te veel delen in 5 minuten.” Haar vader en opa lachen. “Je bent huisarts, chauffeur en psycholoog”, merkt haar vader op. “Mensen willen gewoon iets kwijt. We kunnen er samen wel een boek mee vullen.”